|
Nawigacja |
|
|
Użytkowników Online |
|
|
Gości Online: 4
Brak Użytkowników Online
Zarejestrowanch Uzytkowników: 970
Najnowszy Użytkownik: lublin
|
|
|
|
|
|
|
Wprowadzają na rynek pszenicę i jabłka GMO |
|
|
Jak stwierdza artykuł pt. "Pomimo sprzeciwu ekologów genetycznie modyfikowana pszenica ma być uprawiana w Wielkiej Brytanii." "Pomimo silnego sprzeciwu ze strony około 30 zielonych grup, brytyjski rząd dał zielone światło dla nowej eksperymentalnej uprawy genetycznie modyfikowanej pszenicy.
Naukowcy w Hertfordshire będą testować nową pszenicę GMO, która została genetycznie zmodyfikowana, aby bardziej efektywnie wykorzystać światło słoneczne i podobno zwiększyć plony nawet o 40 procent.
Jednak krytycy twierdzą, że GMO nie jest rozwiązaniem dla globalnych niedoborów żywności, które mogą być rozwiązane tylko poprzez rozwiązywanie problemów systemowych, takich jak odpady żywnościowe i bieda.
Dotychczas uprawy opisywanej pszenicy GMO były testowane tylko w szklarni, gdzie dostarczyła zwiększone plony o 20 do 40 procent.
Naukowcy z Rothamsted Research, jednej z najstarszych instytucji badawczych rolnictwa na świecie, odwołali się ubiegłej jesieni do Departamentu Środowiska, Żywności i Spraw Wsi (Defra) o pozwolenie na przeprowadzenie badań na małym polu koło Harpenden.
Aplikacja została przyznana po niezależnej ocenie ryzyka i konsultacjach społecznych, a badania mają się odbyć między 2017 i 2019 r."
Kolejną rośliną GMO, która już trafiła na rynek amerykański są jabłka GMO. W artykule "Pierwsze plastry jabłka GMO będą w sprzedaży w Środkowym Zachodzie" czytamy: "W przyszłym miesiącu pierwsze zmodyfikowane genetycznie jabłka trafią do sprzedaży w USA w wybranych sklepach Środkowego Zachodu.
Niewielka ilość krojonych i pakowanych jabłek marki Arctic, sprzedawanych jako Golden Delicious, produkowane przez Okanagan Specialty Fruits of Summerland, B.C., będzie dostępna w 10 sklepach w lutym i marcu powiedział Neal Carter, założyciel i prezes firmy. Nie chciał zidentyfikować detalistów, mówiąc, że wszystko zależy od nich.
"Jesteśmy bardzo optymistyczni w odniesieniu do tego produktu, ponieważ ludzie uwielbiali go na targach," powiedział Carter. "To świetny produkt, jedzenie jest doskonałe."
Carter zmniejszył enzym oksydazy polifenoli, aby zapobiec brązowieniu gdy jabłka są cięte na plasterki, gryzione lub obite. Jabłka są zgodne z branżową normą nie brązowienia przez trzy tygodnie po krojeniu, ale bez użycia zmieniających smak dodatków chemicznych używanych przez resztę branży.
Odmiany Golden Delicious, Granny Smith i Fuji zostały zatwierdzone przez USDA i Kanadę. Arctic Gala mogą zostać zatwierdzone w 2018. Tylko Golden i Granny Smith zostały zasadzone na tyle wcześnie, by w przyszłej jesieni dać owoce w ilościach handlowych".
Można się spodziewać, iż kolejne eksperymenty GMO doprowadzą do podobnych problemów zdrowotnych światowej populacji co kukurydza i soja GMO, które trudno już pominąć kupując jakiekolwiek produkty w sklepach. Co ciekawe obecnie w Polsce wycofano już z większości słodyczy i napojów cukier i zastąpiono go syropem glukozowo-fruktozowym pozyskiwanym z kukurydzy GMO. Podobnie wprowadzono na przestrzeni ostatniego roku do większości produktów olej rzepakowy, który jest wypełniony glifosatem. Po wprowadzeniu pszenicy i jabłek GMO będzie doprawdy trudno nie spożywać genetycznie zmodyfikowanych produktów, a przynajmniej będzie to niezwykle trudne.
Źródło: prisonplanet.pl |
|
|
Dodane przez prakseda
dnia lutego 07 2017 17:19:54 ·
9 Komentarzy ·
51 Czytań ·
|
|
|
|
|
|
Komentarze |
|
|
Dodaj komentarz |
|
|
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
|
|
|
|
|
|
Oceny |
|
|
|
Logowanie |
|
|
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
|
|
|
|
Shoutbox |
|
|
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
|
|
|
|
|
|