|
Nawigacja |
|
|
Użytkowników Online |
|
|
Gości Online: 6
Brak Użytkowników Online
Zarejestrowanch Uzytkowników: 970
Najnowszy Użytkownik: lublin
|
|
|
|
|
|
|
Rola witaminy C w organizmie |
|
|
Niski poziom witaminy C bardzo niekorzystnie wpływa na naszą zimową odporność. Powinniśmy dostarczać jej około 1 mg na kilogram masy ciała. Czyli 70-cio kg człowiek powinien spożyć jej ok. 70 mg, jeśli jest zdrowy. W chorobie dawka ta powinna być 2-3 krotnie większa.
Ale skąd ją wziąć i czy potrzebujemy jej aż tyle, skoro na sklepowych półkach produkty kipią od nadruków: "zawiera dzienne zapotrzebowanie na witaminę C...D" itp.
Syntetyczna witamina C wchłaniana jest w około 30-35 % z podawanej dawki / za prof. A Ożarowskim/. A my, wciąż mamy do dyspozycji naturalne produkty z dzikiej róży, cebuli, czarnej porzeczki! Mamy całą masę kiszonek, od ogórków po kapustę! Mamy witaminę C z cytrusów, w szczególności z cytryny.
Na koniec mamy tą z natki pietruszki, w której jest cztery razy więcej witaminy C niż w cytrynie!!!
Po tą ostatnią możemy sięgnąć sami... na parapet. Tam, w podłużnej donicy rośnie cały "zagonek" przycinany na zmianę z sąsiednimi doniczkami. Tam, jej już nie ma, ale tu już jest a więc nożyczki i na kanapkę, na zupę, po wlaniu do talerza, do schrupania, jeśli komuś przeszkadza zapach również bogatego w witaminę C czosnku czy cebuli. A jak uzbiera się nadwyżka to do wyciskarki i wymieszajmy z miodem i cytryną a wtedy jest wspaniałym środkiem dla poprawienia odporności u dzieci. Chętnie taki słodki syrop przejdzie przez gardło!
Przedawkować witaminę C jest trudno, nawet, jeśli zmierzamy nieświadomie w tym kierunku zazwyczaj uruchamia się bariera jelitowa, a więc mechanizm, który sygnalizuje nam, że organizm więcej już tego specyfiku nie potrzebuje i nadwyżkę usuwa w sposób naturalny, lekko rozwodniony... Szkoda, że nie mamy takiej bariery w stosunku do cukru i słodyczy!
Sama pietruszka powinna gościć w naszym jadłospisie cały rok i to w wielu formach. W Polsce uprawiamy ją w formie korzeniowej i natkę, czyli łodygę z listeczkami.
Przywędrowała do nas, na północ, z basenu Morza Śródziemnego. W tamtym klimacie jest oczywiście bardziej dorodna, zwłaszcza ta korzeniowa. Pietruszka jest rośliną dwuletnią, co oznacza, że jej pełen cykl rozwoju trwa dwa lata. W pierwszym roku wypuszcza rozetę liści i korzeń spichrzowy a w następnym kwitnie pięknym baldachem kwiatów po to, aby później w czerwcu, lipcu, wydać owoce /nasiona/. Cała roślina ma silny, przyjemny zapach wynikający z zawartości bardzo ciekawych olejków eterycznych.
Duża zawartość witaminy C to tylko jedna z zalet pietruszki. Jej skład, niezwykle bogaty, jest skarbnicą dla naszych ciał. Co zatem zawierają owoce, liście czy korzeń?
Owoce /nasiona/ pietruszki zawierają najwięcej olejku eterycznego, bo aż do 6%, w korzeniach jest go znacznie mniej. Poza tym w owocach znajdziemy: flawonoidy, furanokumaryny, sole mineralne. W korzeniach ponad to znajdziemy związki śluzowe, sole mineralne potasu, cukry. Świeże ziele pietruszki jest bogate we wspomnianą witaminę C, ale także, karetonoidy, kwas foliowy, sole mineralne żelaza, wapnia i fosforu. Ze względu na dużą zawartość soli żelaza oraz witaminy C, liść pietruszki często wchodzi w skład suplementów diety o charakterze wspomagającym organizm w szczególności przy anemiach i wycieńczeniu organizmu.
Kiedy pisałem o widoku odsłoniętych nerek u młodych ludzi myślałem również o ich kondycji w późniejszym wieku. Ogromna ilość substancji "obcych" w pożywieniu, zwapnione i zakamienione innymi pierwiastkami wody w domowych kranach, konserwanty i cała chemia, to wszystko sprawia, że z czasem, zdolność filtrowania nerek ulega osłabieniu.
Korzenie i owoce pietruszki oraz ich przetwory mają działanie silnie moczopędne, rozkurczające, antyseptyczne i pobudzające wydzielanie soków trawiennych - w szczególności śliny i soku żołądkowego.
Korzeń pietruszki jest obok ziela nawłoci i liści brzozy, głównym składnikiem mieszanek ziołowych, których celem jest pobudzenie przesączania w kłębuszkach nerwowych.
Można sięgnąć po gotowe produkty w aptekach, drogeriach, wyprodukowanych na bazie tych surowców, ale można też we własnym ogródku zasiać grządkę pietruszki naciowej i drugą grządkę pietruszki korzeniowej. Pracy przy tym nie tak dużo, ale efekty cieszą, kiedy zamiast zwykłego: skocz do sklepu i kup... wyjdziemy do ogrodu z wiklinowym koszem i wracamy zaraz po drugi, bo rok urodzajny w samo zdrowie.
Natkę pietruszki w nadmiarze możemy suszyć lub mrozić. Obydwie formy są dopuszczalne i w miarę zachowujące w surowcu jego właściwości. Oczywiście najlepsza jest pietruszka świeża, na kanapce, w zupie albo w znakomitym soku wyciśniętym z burakiem, liściem kapusty, jabłkiem do smaku - w tym składzie pietruszka oczywiście w formie korzenia. A sam korzeń z odmiany korzeniowej a nie z natki, bo ten jest krótki, powykrzywiany, nie smaczny i strasznie twardy w porównaniu z odmianą właściwą!
Połowa szklanki takiego soku działa profilaktycznie, bo zarówno dostarcza ogrom witamin, pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz nawadnia wysuszony zimą organizm. Taka szklaneczka wypita przed posiłkiem sprawi, że obiad smakuje zupełnie inaczej. Ale potrzeba 20 minut, aby taki sok przygotować! I warto poświęcić ten czas!!!
Dlaczego warto mieć swoją pietruszkę?
Chociażby ze względu na przenawożenie azotem większości warzyw. Efektem tego stanu jest pojawienie się sławnych już azotanów i azotynów a w efekcie tego wspominanych wyżej nitrozoamin. Dzisiejsza rolna produkcja przemysłowa zainteresowana jest wagą produktu końcowego, jego wyglądem i przedłużoną odpornością w przechowywaniu, nie zaś jego jakością i biochemiczną czystością.
Na koniec jeszcze kilka słów o nasionach pietruszki. Jak wspomniałem wyżej, nasiona zawierają najwięcej olejków eterycznych. Dwie substancje czynne wchodzące w skład tychże olejków, jest to: apiol i mirystycyna. Obydwie są w większych ilościach środkami rozkurczowymi i... halucynogennymi. Trzeba by było w prawdzie zjeść garść albo dwie, świeżych nasion, aby doświadczyć dwóch ciekawych odczuć. Pierwszym efektem jest suchość w ustach. Powstaje ona na skutek blokowania wydzielania płynów ustrojowych w tym śliny. Następnym efektem jest zaburzenie świadomości czasu i miejsca. Wszystkie te efekty nie są tak ostre w przebiegu jak przy zażyciu np. Pokrzyku - wilczej jagody czy też Bielunia dziędzierzawy. W tamtych roślinach występują silne alkaloidy: atropina czy też skopolamina i mają one zarówno mocniejsze działanie, jak również dłużej utrzymuje się czas ich reakcji /do około 2 godzin/. Alkaloidy te są wykorzystywane w medycynie do dzisiaj, jako składniki leków rozkurczowych i łagodzących głębokie stany wzburzenia.
Zawartość apiolu i mirystycyny sprawia, że w niektórych państwach, duże plantacje pietruszki uprawianej na nasiona są pod szczególnym nadzorem a sama roślina jest wpisana na listę roślin psychoaktywnych. Tak jest np. w Rosji.
Pietruszka w normalnych dawkach nam nie zaszkodzi, lecz długotrwałe spożywanie nasion a zwłaszcza ich duże dawki, mogą u kobiet powodować skurcze macicy i wywoływać krwawienia miesięczne. Wyciągów z nasion pietruszki nie podaje się kobietom w ciąży jak również małym dzieciom!
Ciekawa ta pietruszka, zazwyczaj kojarzymy ją z podstawowym składnikiem bulionu warzywnego a tymczasem okazuje się, że tu i tam może nas wspomóc, nie tylko przy brakach witaminy C, żelaza, pobudzenia soków trawiennych, ale również w drażliwych kłopotach z oddawaniem moczu.
Warto mieć ją w zasięgu wzroku i węchu bo jej łagodny zapach sprawia, że i teraz siekając natkę na desce bliżej nam do... wiosny!
Nie każdy może przecież wieczorem, wskoczyć na zapiecek, na owcze skóry i rozkoszować się żywym ogniem, słuchając relaksujących odgłosów spalanych kłód i spokojnych już o tej porze odgłosów fermentującego wina... i tak, aż do wspomnianej wiosny, bez używania środków halucynogennych!
Marek Dudek |
|
|
Dodane przez prakseda
dnia stycznia 28 2019 07:55:35 ·
9 Komentarzy ·
121 Czytań ·
|
|
|
|
|
|
Komentarze |
|
|
Dodaj komentarz |
|
|
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
|
|
|
|
|
|
Oceny |
|
|
|
Logowanie |
|
|
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
|
|
|
|
|
|
Shoutbox |
|
|
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
|
|
|
|
|
|