Moja własna strona na serwerze tnb.pl (ustaw w panelu admina)
Nawigacja
Strona Główna
Artykuły
Download
FAQ
Forum
Linki
Kategorie Newsów
Kontakt
Galeria
Szukaj
Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 970
Najnowszy Użytkownik: lublin
Zdewastowana gastronomia. Kilkadziesiąt tysięcy lokali bez żadnej pomocy, ale z zakazem pracy. Druzgocące statystyki.
Statystyki przedstawił Sławomir Grzyb, sekretarz generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Była to odpowiedź na zapowiedzi rządu o ruszaniu z pomocą kolejnym branżom dotkniętym koronakryzysem.

"Ok. 20 tys. lokali gastronomicznych nie otrzymało żadnej pomocy finansowej z Tarczy branżowej 6.0. i nawet do 50 tys., które nie dostały z Tarczy PFR 2.0. Chodzi o te przedsiębiorstwa, które miały niewłaściwy kod PKD albo nie miały możliwości porównania spadku przychodów firmy, czy zatrudniały pracowników na umowy zlecenia" - podkreślił Grzyb.

Według niego głoszona przez rząd pomoc ma wymiar propagandowy, a w rzeczywistości jest udawana.

"Jest zapowiedź pomocy sklepom meblarskim, budowlanym, a od sześciu miesięcy zamknięte są lokale gastronomiczne, które pomocy nie dostają. Minister finansów Tadeusz Kościński wykluczył i pominął tych przedsiębiorców i udaje, że nie wie, że Sanepid ma listę wszystkich 76 tys. lokali gastronomicznych" - powiedział.

"Sanepid wie dokładnie"

Grzyb podkreślił, że powinna zostać stworzona tarcza PFR 3.0, która uwzględniłaby te lokale, które nie otrzymały dotąd pomocy finansowej.

"To bardzo proste do wykazania. Sanepid wie dokładnie, kogo zamknął, a minister finansów i PFR wiedzą, komu przyznali pomoc, a komu nie. Wystarczy zastosować kryterium spadku obrotów pow. 50 proc. albo brak obrotów w ogóle w branżach zamkniętych od kwietnia 2020 r. do końca kwietnia 2021, poprzez porównanie poprzedniego kwartału kalendarzowego w dowolnie wybranych przez przedsiębiorcę kwartałach, bez kryterium formy i ilości zatrudnienia" - powiedział.

Gastronomia - obok siłowni czy klubów fitness - jest najdłużej zamkniętą branżą w trakcie ogłoszonej pandemii koronawirusa. W ciągu ostatniego roku dłużej była zamknięta niż otwarta.

W reżimie sanitarnym restauracje czy puby mogły działać jedynie od maja do października. Pod koniec października 2020 roku rząd ogłosił, że zamyka gastronomię na dwa tygodnie. Legendarne już dwa tygodnie przedłużą się lada moment do pół roku.

Grzyb zaznacza, że same fundusze z tarcz, które i tak trafiają tylko do części restauratorów, nie wystarczą, by dźwignąć z kryzysu zdewastowaną branżę.

Jego zdaniem potrzebne jest obniżenie stawek VAT do 5 proc. na wszystkie produkty i usługi gastronomiczne na najbliższe trzy lata.

Przypomniał też, że wciąż nie jest załatwiona kwestia zwrotu zapłaconych i niewykorzystanych koncesji alkoholowych czy ogródków gastronomicznych.

nczas.com
 
Dodane przez prakseda dnia kwietnia 03 2021 18:57:14 · 9 Komentarzy · 133 Czytań · Drukuj
 
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Louisroano
14/10/2017 22:25
Czesc wszystkim mam na imie Kacper 21 lat i jestem z Kolobrzegu. Na serwerze wisze od czasow tak zamieszchlych ze co tu gadac. Jestem milosnikiem cs 1. 6, cs jego, imetina, lola. Zajmuje sie budowanie
LLK
11/02/2011 10:06
Gratuluję strony i oczekuję aktualizacji. Pozdrawiam LLK
Powered by PHP-Fusion copyright © 2003-2006 by Nick Jones.
Released as free software under the terms of the GNU/GPL license.