Nestle przyznaje się do wytwarzania niezdrowej żywności
Gazeta wyjaśnia, że taka wiadomość została rozpowszechniona wśród najwyższego kierownictwa Nestle na początku roku. Dokument w szczególności mówi, że tylko 37 procent markowych produktów przekracza ocenę 3,5 punktu według australijskiego systemu zdrowej żywności. Ten pięciopunktowy system jest używany do badań na całym świecie. Nestle wskazało, że 3,5 punktu w tym systemie to próg, po przekroczeniu którego żywność jest uważana za zdrową.
Jednak niektóre produkty nie uzyskały wymaganej oceny. Tym samym 96 proc. towarów w segmencie kawy i napojów uznano za niezdrowe, a 99 proc. w segmencie słodyczy i lodów. Nie ma dostępnych danych na temat żywności dla niemowląt, pasz dla zwierząt i leków Nestle.
Osobno, w prezentacji, która trafiła do dziennikarzy, nakreślono wady poszczególnych produktów. Na przykład pizza DiGiorno zawiera około 40 procent RDA, podczas gdy pizza Hot Pockets prawie połowę (48 procent) RDI. W ostatnich latach Nestle znacznie obniżyła zawartość cukru i sodu w produktach i obecnie aktywnie pracuje nad aktualizacją programu w zakresie żywienia i zdrowia.
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Louisroano 14/10/2017 22:25 Czesc wszystkim mam na imie Kacper 21 lat i jestem z Kolobrzegu. Na serwerze wisze od czasow tak zamieszchlych ze co tu gadac. Jestem milosnikiem cs 1. 6, cs jego, imetina, lola. Zajmuje sie budowanie LLK 11/02/2011 10:06 Gratuluję strony i oczekuję aktualizacji.
Pozdrawiam LLK